Meestgestelde vragen over Corona en Ventilatie

2-04-2020

Meestgestelde vragen over Corona en Ventilatie

In deze verwarrende tijd komen er bij onze adviesafdeling vragen binnen over het Coronavirus in relatie tot het ventilatiesysteem.
Daarom hebben we de meestgestelde vragen verzameld en geven we hieronder onze antwoorden hierop.

*Moet ik i.v.m. Corona mijn ventilatietoestel (Renovent of Flair) uitschakelen?
Nee, dat is niet nodig. Het wordt juist aanbevolen zoveel mogelijk te ventileren. Door ventileren is er sprake van luchtreiniging door afvoer van vervuilde binnenlucht en deze te vervangen door buitenlucht. Meer ventileren betekent dus dat er meer vervuilde lucht wordt afgevoerd. Er is brede consensus dat ventilatie en luchtstromingen in gebouwen de overdracht van infectieziekten reduceert.   

 *Wordt het Coronavirus door het ventilatiesysteem van buiten naar binnen gezogen?
Besmettingen vinden (naast contactoverdracht) volgens het RIVM uitsluitend plaats in druppelvorm via hoesten of niezen van een besmet persoon en reiken niet verder dan 1,5 meter. Binnen een straal van 1,5 meter slaan de druppels waarin het virus zich eventueel ophoudt neer, of verdampen. Besmettingen via de lucht (verdamping van druppels waardoor lichte druppelkernen ontstaan) wordt niet als direct overdrachtsmedium erkend.

*Moet ik mijn filter nu vaker vervangen?
Dat is niet nodig. Besmettingen via de lucht (verdamping van druppels waardoor lichte druppelkernen ontstaan) wordt niet als direct overdrachtsmedium erkend. Virussen komen niet in uw filter terecht.

*Kan het Coronavirus zich in het filter nestelen?
Het virus in druppelvorm zal in de praktijk nooit in de buurt komen van het filter om dat het zich niet zo ver door de lucht verspreidt. Virussen kunnen zich alleen in de drager ervan vermenigvuldigen. Als er al druppelkernen met een virus op het filter terechtkomen, dan zal het virus daar enige tijd verblijven voordat het uiteindelijk dood gaat.

*Hebben jullie een filter dat virussen/bacteriën doodt of zijn er filters die virussen tegengaan?
We hebben een filtermethode ontwikkeld, waarmee de allerkleinste deeltjes (ook virussen) uit de lucht worden gehaald. Deze methode heet de Pure induct en is te combineren met mechanische luchttoevoersystemen. Wij adviseren de Pure induct echter voor het filteren van bijvoorbeeld (ultra)fijnstof en hooikoorts en niet primair voor het filteren van virussen.

*Helpt een filter in de WTW tegen Corona, of wordt het er juist erger van?
Geen van beide. Het virus in druppelvorm (met daarin een hoge concentratie van het virus) zal in de praktijk nooit in de buurt komen van het filter om dat het zich niet zo ver door de lucht verspreidt. Als er al druppelkernen met een virus op het filter terechtkomen, dan zal het virus daar enige tijd verblijven voordat het uiteindelijk dood gaat.

*Is het risico om Corona te krijgen groter met een WTW installatie?
Nee, besmettingen vinden (naast contactoverdracht) volgens het RIVM uitsluitend plaats in druppelvorm via hoesten of niezen van een besmet persoon en reiken niet verder dan 1,5 meter.

Binnen een straal van 1,5 meter slaan de druppels waarin het virus zich eventueel ophoudt neer, of ze verdampen.
Besmettingen via de lucht (verdamping van druppels waardoor lichte druppelkernen ontstaan) wordt niet als direct overdrachtsmedium erkend.
Hoewel besmetting via de lucht niet direct als overdrachtsmedium wordt erkend, heeft Rehva wel de aanbeveling opgenomen zogenaamde ‘warmtewielen’ uit te zetten.
Brink heeft dit type warmtewisselaar niet in het leveringsprogramma.  

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze antwoorden zijn ontleend aan de richtlijnen vanuit het RIVM en aan de adviezen vanuit de REHVA. Voor de meest actuele informatie adviseren wij daarom ook de website van deze organisaties in de gaten te houden.

https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance  
https://www.rivm.nl/coronavirus
 Lees ook:
https://www.installatienet.nl/corona-en-ventilatie-wat-te-doen/
https://www.installatie.nl/ventilatie/corona-ventilatieysteem-uit-voorzorg-aanpassen//