Salderingsregeling PV-installaties

2-10-2018

Salderingsregeling PV-installaties

Blijft de salderingsregeling bestaan?

In juli 2017 maakte minister Kamp bekend dat de salderingsregeling tot 2023 blijft bestaan. Dat klopt niet meer. Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling al eerder vervangen door een terugleversubsidie. Het doel was 2020, maar het ziet ernaar uit dat het 2021 wordt. We verwachten meer duidelijkheid in oktober. Bij de nieuwe regeling krijg je subsidie voor elke kWh die de zonnepanelen opbrengen.

Waarom wil de overheid de salderingsregeling vervangen?

De salderingsregeling is een soort subsidie die bepaald wordt door de belastingen. Als de belasting hoger wordt, krijg je ook meer subsidie. Dat is niet de bedoeling. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, daar wil de overheid liever de subsidie op baseren. Met de terugleversubsidie kan de overheid ervoor zorgen dat kopers van zonnepanelen hun investering binnen 7 jaar terugverdienen.

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft. Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper. Daarnaast is het nu mogelijk om zonnepanelen te huren. Ook zijn er ontwikkelingen waardoor zonnepanelen interessant blijven. Bijvoorbeeld steeds betere thuisaccu´s of de accu van een elektrische auto, waarmee je opgeslagen energie later weer gebruikt.

(bron ESSENT)